Apple mengharamkan Fortnite dari App Store selama 5 tahun

Fortnite tidak akan kembali ke App Store dalam masa terdekat.

Ketua Pegawai Eksekutif Epic Games, Tim Sweeney mendedahkan bahawa Apple telah menolak permintaan syarikat itu untuk instate semula akaun pemaju Epic, dengan berkesan melarang Fortnite daripada kembali ke App Store berikutan pertempuran undang-undang antara Epic dan Apple.

Sweeney mendedahkan di media sosial pagi ini sepucuk surat yang dihantar kepadanya oleh Apple menolak permintaan Epic untuk akaun program pemajunya dikembalikan.Akaun Pembangun Apple diperlukan untuk membangunkan dan menyampaikan aplikasi pada iOS.

Selain itu, Apple berkata ia tidak akan mempertimbangkan permintaan untuk mengembalikan akaun Epic “sehingga penghakiman mahkamah daerah menjadi muktamad dan tidak boleh merayu,” kata Sweeney.

Image

Ini semua bermula apabila Epic menolak balik bayaran Apple sebanyak 30% yuran yang diambil dari setiap transaksi digital di Fortnite.Epik membantah dengan menawarkan pilihan pembayaran sendiri dalam aplikasi iOS, yang membawa kepada kesan bola salji di mana Apple mengeluarkan Fortnite dari peranti iOS yang membawa kepada Epic yang menyayat kuasa Apple.Pada masa ini Epic kehilangan Akaun Pembangun Apple dan Fortnite masih tidak tersedia pada peranti Apple.

Tuntutan mahkamah itu sendiri akhirnya pergi ke mahkamah dan hakim memutuskan bahawa sistem pembayaran luaran harus dibenarkan pada aplikasi yang terdapat di App Store.Dan walaupun itu mungkin kelihatan seperti kemenangan untuk Epic, hakim juga memutuskan Permainan Epic melanggar kontraknya dengan Apple dan diperintahkan untuk membayar Apple $ 6 juta denda.

Epic berkata ia akan merayu sebahagian daripada keputusan itu, khususnya yang mana Epic hilang, tetapi mahkamah sebelum ini telah menyatakan bahawa penamatan akaun pemaju Epic adalah sah dan sah.

Sweeney berkata, ia akan terus melawan Apple mengenai perkara ini dan berkata Apple telah melanggar janjinya untuk mengalu-alukan Fortnite kembali ke App Store jika ia bersetuju untuk bermain dengan peraturan, yang Epic berhujah kini kes itu memandangkan keputusan mahkamah untuk membenarkan kaedah pembayaran tersuai.

Source : IGN

Dari penulis sama

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.