Esports Semakin Berkembang di Afrika

Esukan ialah dunia perniagaan video kompetitif yang berkembang pesat dan boleh menjana wang yang sangat banyak. Fenomena global ini berada dalam liga tersendiri, di mana atlet mungkin tidak kelihatan seperti bintang sukan tradisional, namun mempunyai potensi pendapatan yang besar, sokongan jenama yang besar dan juga peminat mereka sendiri.

Walaupun kebanyakan pemain terkemuka berada di Eropah atau AS, benua Afrika sedang mencari untuk berkongsi dalam pasaran global yang menarik lebih $1 bilion pada 2019.

Sebuah firma perunding mengatakan industri permainan Afrika akan meningkat sebanyak 12% dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan Mesir dan Afrika Selatan menerajui industri itu.

Tahun ini, atlet esport Afrika Selatan Thabo “Yvng Savage” Moloi mencipta sejarah dengan menjadi pemain pertama dari Afrika yang ditaja oleh Red Bull. Pada usia hanya 18 tahun, dia adalah pemain FIFA yang mendapat penilaian tertinggi di Afrika Selatan di PS4 dan menduduki tempat ke-73 di dunia.

Dari penulis sama

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.