‘Metroid Dread’, permainan yang ditunggu ramai pemain Nintendo Switch

Metroid Dread (メ ト ロ イ ド ド レ ッ ド Metoroido Doreddo?), Juga dikenali sebagai Metroid 5, adalah permainan aksi-petualangan seram-fiksyen sains atmosfera dalam siri Metroid, yang dikembangkan oleh MercurySteam. Ini adalah permainan Metroid kedua mereka selepas Metroid: Samus Returns (2017). Ia dilancarkan pada 8 Oktober 2021 untuk Nintendo Switch. Sekuel langsung ke Metroid Fusion, Dread telah dirancang sejak tahun 2005 untuk Nintendo DS, tetapi dibatalkan kerana batasan teknikal. Ia berlanjutanselama 15 tahun sehingga berjaya dihidupkan semula berikutan kejayaan Samus Returns.

Video ini akan menerangkan secara terperinci berkaitan permainan Metroid Dread :

Apa yang menarik?

Baru dalam siri ini, Samus menggunakan alat magnetik untuk memanjat dinding, dan kemampuan Phantom Cloak menjadikannya tidak kelihatan sementara.  Yang terakhir ini berguna untuk menentang EMMI, yang mengejar Samus tanpa henti sepanjang permainan. Mekanik Free Aim dan Melee Counter dari Samus Returns dikekalkan, kini dapat digunakan semasa Samus bergerak. 

Kelajuan pergerakan Samus di Dread lebih pantas daripada permainan Metroid sebelumnya yang lain. Adam Malkovich kembali dalam permainan ini sebagai petunjuk permainan dan maklumat berkaitan suasan permainan ini. Samus dapat berinteraksi dengannya melalui Rangkaian Stesen. Dia tidak memberi pesanan atau objektif kepada Samus seperti yang dilakukannya di Metroid: Other M and Metroid Fusion. Log Misi pada skrin berhenti sementara membolehkan akses ke events dan tutorial.

Tarikh pelancaran

Permainan ini dilancarkan pada 8 Oktober 2021.  Ia akan mempunyai Edisi Khas yang dilengkapi dengan kotak permainan besi, buku seni 190 halaman dan kad seni yang menggambarkan Dread dan empat permainan pertama dalam saga Metroid 2D.

 Kerana masalah logistik, Nintendo mengumumkan pada 22 September bahawa permainan ini di Eropah dan United Kingdom akan ditangguhkan hingga 5 November. Walau bagaimanapun, permainan ini masih akan dilancarkan pada 8 Oktober.

Source : Fandom

Dari penulis sama

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.