Pengarah PUBG Mobile esports Tencent ‘berharap’ untuk Melihat India Menyertai Semula Ekosistem Global

PUBG Mobile dengan cepat menjadi sangat popular di India apabila ia dikeluarkan pada 2018. Permainan ini dilaporkan mempunyai lebih 50 juta pengguna aktif bulanan di negara ini pada akhir 2020. Dengan pangkalan pemain yang begitu besar, India menjadi tumpuan utama untuk adegan esport permainan dan mencecah ratusan ribu penonton.

Walau bagaimanapun, ini semua terputus apabila kerajaan India mengharamkan PUBG Mobile atas kebimbangan privasi data pada 2 September 2020. Ia memberi kesan besar kepada pangkalan pemain keseluruhan permainan dan menamatkan esport PUBG Mobile di negara itu dengan serta-merta.

Permainan ini membuat kemunculan semula sebagai Battlegrounds Mobile India (BGMI) pada Julai 2021, walaupun. Walaupun PUBG Mobile dikeluarkan oleh Tencent, BGMI telah diterbitkan oleh syarikat Korea Selatan Krafton, pemilik IP PUBG. Sejak dikeluarkan, terdapat banyak spekulasi mengenai kembali ke esports. Krafton menganjurkan pertandingan pertamanya, The Launch Party, pada bulan Julai, dengan pencipta dan pasukan terbaik dijemput ke kejohanan itu. Tidak lama selepas itu, ia mengumumkan Siri Battlegrounds India (BGIS) yang menampilkan kelayakan terbuka dan kumpulan hadiah $134,000.

Dengan ini, ramai pemain tertanya-tanya sama ada BGMI akan menjadi sebahagian daripada pelan hala tuju sukan PUBG Mobile global. Di China juga, PUBG Mobile boleh didapati sebagai permainan berbeza yang dipanggil Peacekeeper Elite kerana undang-undang peraturan negara yang ketat. Walaupun China mempunyai pelan hala tuju sukan yang berbeza untuk permainan ini berbanding negara lain di dunia, pasukan teratas mempunyai cara untuk melayakkan diri ke Kejohanan Global Mudah Alih PUBG (PMGC) dan acara antarabangsa yang lain. Bagaimanapun, apabila format PMGC 2021 diumumkan bulan lepas, ia telah mendedahkan bahawa tiada pasukan India akan bertanding di peringkat liga walaupun BGMI telah dikeluarkan.

Dari penulis sama

Cookie policy
We use our own and third party cookies to allow us to understand how the site is used and to support our marketing campaigns.